Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

“Κράζουν” τη Ζάκυνθο για τους “κράχτες” των καταστημάτων

Έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα καταστήματα στη Ζάκυνθο έχουν τοποθετήσει “κράχτες” (έτσι ονομάζονται όσοι προσπαθούν με το ζόρι να πείσουν τους τουρίστες να προτιμήσουν την ταβέρνα που εργάζονται), στις εισόδους των μαγαζιών τους, με αποτέλεσμα οι ξένοι επισκέπτες να δεινοπαθούν κυριολεκτικά!
Σε πολλές περιπτώσεις, δε, το κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί δύο “κράχτες”, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου και ο άλλος στην αριστερή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν στήσει… “μπλόκο” στα πεζοδρόμια, με συνέπεια ο κάθε τουρίστας να μην μπορεί να τους ξεφύγει!
Πέρα από το προφορικό κάλεσμα των “κραχτών”, το οποίο αν θέλετε δε δημιουργεί και τόσο μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει και το… χειροπιαστό. Δυστυχώς, οι “κράχτες” τραβούν από τα χέρια τους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να καθίσουν στη δική τους ταβέρνα.
Αρκετές φορές, μάλιστα, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ακολουθούν κωμικοτραγικές σκηνές.
Όλα αυτά τα “ωραία” συμβαίνουν στις τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου, και έτσι οι ξένοι επισκέπτες έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται να μη βγαίνουν από τα ξενοδοχεία ούτε για περπάτημα!
Αντιλαμβανόμαστε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει αναδουλειά στα εστιατόρια και στα μπαρ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να “τραβομαλλάμε” τους τουρίστες για να φάνε ένα πιάτο φαγητό ή για να πιουν ένα ποτό.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προσελκύσει κανείς πελάτες, όπως για παράδειγμα είναι η ποιότητα του ποτού ή του φαγητού, καθώς και η μείωση των τιμών. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να δυσφημούμε τον τόπο μας, προκειμένου να κερδίσουμε έναν πελάτη.
Παλιότερα, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων είχαν αποφασίσει κάποιες κυρώσεις για το φαινόμενο των “κραχτών”, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως τίποτα δεν εφαρμόστηκε και κανείς δεν τιμωρήθηκε.
Η μόνη που τιμωρείται είναι η Ζάκυνθος. Μια κυρία, η οποία τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στο νησί μας, επικοινώνησε μαζί μας και ανέφερε ότι μια παρέα Αθηναίων επισκεπτών έχει πάρει φωτογραφίες και βίντεο από την παρενόχληση που κάνουν οι “κράχτες” στους τουρίστες, στις περιοχές του Λαγανά και του Καλαμακίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, αυτές τις εικόνες θα τις δουν και άλλα μάτια, επομένως αποτελούν έναν αποτρεπτικό παράγοντα για να κάνει κάποιος διακοπές στο νησί μας.
Από αυτό το γεγονός, πάντως, θίγονται και οι επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματική συνείδηση και οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν “κράχτες” για να γεμίσουν τα μαγαζιά τους. Ίσως και οι ίδιοι, λοιπόν, θα πρέπει να καταγγείλουν τους μη επαγγελματίες συναδέλφους τους, προκειμένου να επικρατήσει μια τάξη και να μην κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει.
Είναι κρίμα να την πληρώνει όλος ο κλάδος για κάποιους ανεγκέφαλους. Πρέπει να προστατέψουν την επαγγελματική τους φήμη, αλλά και τους τουρίστες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, κυρίως στα έσοδά τους.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου